Bloğuma hoşgeldin adını bilmediğim okuyucu

Yazmak oldum olası bana "çekici" gelmiştir. İnsan ardında bir şeyler bırakmak için mi yoksa yaşadıklarını unutur korkusuyla mı yazma ihtiyacı duyar bilinmez ama mağaradaki kayalardan günümüzdeki bilgisayar ekranına yazmaya kadar ilerletmiş bu işi. Bu süregelen yazma ihtiyacı bende de aynen devam ediyor. Haliyle bende kağıt kalem kullanımından dünyanın vazgeçilmezi olan blog yazılarına ilerlettim bu işi..

4 Kasım 2010 Perşembe

Tepeköy'de Panagia Yortusu Fotoğraf Gösterimize davetlisiniz..


Tepeköy'de Panagia Yortusu..

Ben olabilmenin hayali ile devinen insanoğlu, bir yandan da bu duygunun aksine, ait olma arzusu ile bir “ortaklığın” üyesi olmayı ister ve başka başka ortaklıklarda kendine yer bulur. Kimi zaman yaşanılan toprakta kimi zaman bir millette kimi zaman bir dinde kendini gösterir. “Din ortak bilinci”nin içinde, ötekiyle yapan ve eden insanoğlu ritüellerde de el eledir. Dinlerdeki ritüeller aynı zamanda bir buluşma noktasıdır.

Hristiyan inanışa göre her yıl 15 Ağustos’ta Meryem Ana’ya ithaf edilmiş “panagia” olarak adlandırılan kiliselerde Meryem Ana’nın göğe yükselişi bayram olarak kutlanır. Tepeköy’de bu kutlamalar dinsel bir ritüelden öte bir başka kavuşmaya da sahne olur. Gökçeada, mübadele dışında bırakılan ve eskiden çoğunluğunu Rumların oluşturduğu bir adadır. 1964–1974 yılları arasında ve özellikle Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra yaşanan çok yoğun göç sonucu oldukça azalmış olan Rum nüfusunun büyük kısmı, doğduğu toprakları terk etmeyen yaşlı nüfustan oluşur.

Yıllar önce köylerinden ayrılanlar, hala kendilerini ait hissettikleri topraklara “evlerine” gelirler, adada yaşamakta olan az sayıdaki akrabalarıyla buluşurlar.

14 Ağustos günü kilisede ayin düzenlenir. Ardından bir çok dinde yer bulan kurban kesimi gerçekleşir. Gece boyunca kazanlarda pişen bu etler ertesi gün, kilisede yapılan dualarla kutsanarak dağıtılır. Mezarlıklar ziyaret edilir ve Nekrodipna olarak adlandırılan çok eski bir geleneğe göre burada ziyarete gelenlere evlerden getirilen kurabiyeler, şekerlemeler ikram edilir. Akşam ise köyün meydanında bu bayramı tamamlayan bir eğlence düzenlenir. Uzaklıklar, özlemler o an son bulur. Ertesi gün, bir sonraki yıl tekrar buluşana dek Tepeköy yine eski sakinliğine ve yanlızlığına bürünür.

Aynı çileler için tutulan oruçlar, yakılan mumlar...
Gözlerde, alınan nefeslerde, zihinlerde, tanrıda buluşmalar..
Tepeköy'de Panagia Yortusu..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder