Bloğuma hoşgeldin adını bilmediğim okuyucu
Yazmak oldum olası bana "çekici" gelmiştir. İnsan ardında bir şeyler bırakmak için mi yoksa yaşadıklarını unutur korkusuyla mı yazma ihtiyacı duyar bilinmez ama mağaradaki kayalardan günümüzdeki bilgisayar ekranına yazmaya kadar ilerletmiş bu işi. Bu süregelen yazma ihtiyacı bende de aynen devam ediyor. Haliyle bende kağıt kalem kullanımından dünyanın vazgeçilmezi olan blog yazılarına ilerlettim bu işi..
28 Eylül 2012 Cuma
Ali ÖZ "Ayıp Şehir" Fotoğraf Sergisi
"AYIP ŞEHİR"
FOTOĞRAF SERGİSİ
ALİ ÖZ
İstanbul'un tam orta yerinde bir semt yok ediliyor!
Semtin dokusunu oluşturan sokaklar, sokaklara rengini veren binalar; konutlar, işyerleri ve orada yaşayan kadınlar, erkekler, çocuklar, gençler... binbir çeşit hayat imha/iptal ediliyor.
Tarlabaşı "soylulaştırma"ya kurban gidiyor!
Ayıp Şehir, bu imha sürecini tüm canlılığı, hiç de "estetik" olmaya yakıcı gerçekliği önümüze getiriyor.
Yılların fotoğrafçısı Ali Öz, tam birbuçuk yıl boyunca Tarlabaşı'nı mesken tuttu.
Kentin ve semtin yaşadığı "imha/iptal" sürecini kare kare kaydetti. Sokak sokak, adım adım.
Azerisi'nden Pakistanlısı'na Afrikalısı'na, Bingöl depreminden İstanbul'a savrulanlardan Midye dolmacılara... Kahvehanelerden birahanelere, barlardan pavyonlara "kentsel dönüşüm" adı altında bir anda "buharlaşıveren" Tarlabaşı'nın suretini çıkardı köşe bucak.
Öz, gece-gündüz, yaz-kış tam birbuçuk yıl boyunca izlediği, yazgılarına tanıklık ettiği, yaşamlarına eşlik ettiği Tarlabaşı ve sakinlerinden tam 30.000 kareyi objektifiyle kaydetti. Bunlardan küçük bir seçkiyi sosyal medyada yayınlamasıyla, Tarlabaşı gerçeği kitleselleşti.
Şehrin, semtlerin, sokakların, insanların uğradığı ayıp ve kayıpların tanıklığı yepyeni bir düzenlemeyle Karşı Sanat'ta.
***
Allan B. Jacobs'un deyişiyle "En güzel sokaklar hatırlanabilen sokaklardır. İnsanda güçlü, kalıcı ve olumlu izler bırakırlar. Bir şehri düşünürken, bu yaşadığımız şehir de olabilir, aklımıza hemen belirli bir sokak gelir, orada olmayı arzularız; işte böyle bir sokak unutulmazdır (...) Böyle sokaklar fayda sağladıkları kadar neşe de saçarlar. Eğlencelidir, herkese de açıktırlar. Tanınmanızı sağladıkları kadar anonimliğe de izin verirler. Geniş sokaklar bir toplum ile tarihinin sembolleridir; toplumsal hafızayı temsil ederler."
Kentsel, tarihsel, toplumsal sembollerimiz/hafızamız imha edilirken yeniden bakıyoruz kayıplarımıza, ayıplarımıza!
***
Karşı Sanat
Gazeteci Erol Dernek Sokak
Hanif Han, No 11/4 Beyoğu - İstanbul
Sergi Açılışı: 28 Eylül 2012 / Cuma, Saat 19.00
18 ekim 2012 Perşembe
Sergi daha sonra Tüyap Kitap Fuarında 17-25 Kasım 2012 tarihlerinde açılacak..
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder